به نظر شما پیاده سازی و نصب باسکول های مناسب وسایل نقلیه جاده، با گودبرداری بهتر است یا بدونه گودال؟ آیا قیمت تمام شده دستگاه های توزین جاده مانند 50 تن دیجیتال جاده ای، بدونه گودال بیشتر است یا با کندن چاله متناسب با محل آرامش باسکول؟
دستگاه های توزین جاده، تریلی کش، کامیون کش، خاور کش و نیسان کش هستند.
این دستگاه ها، به صورت مجزا از کاربردشان تولید و عرضه می شوند ولی در هنگام نصب و پیاده سازی، به دو صورت هم سطح و روی زمین یا پلیس راهی اجرا می شوند.
سوال این بود که کدام نوع اجرا بهتر است؟ جواب سوال با توجه به کاربری باسکول جاده ای مثل 50 تن نامبرده، مشخص می شود.
بسیاری از باسکول های 50 تن دیجیتال، در مرغداری ها و مناطق کشاورزی یا ضایعات فلزات مصرف می شوند که بهتر است طبق نقشه سازنده باسکول جاده، برایشان چاله یا گود کنده شود و پس از زیرسازی مناسب، دستگاه پیاده سازی و نصب شود.
اما در مناطقی که معادن مختلف هست مانند معدن سنگ یا شن و ماسه، بهتر است باسکول 50 یا 60 تن مورد نظر به شکل بدونه گودبرداری یا بدونه گودال طبق نقشه سازنده دستگاه، در نقاطی از مکان نصب، زیر سازی با ارتفاع بسیار کمتر انجام شود، سپس نصب باسکول شکل بگیرد.
قیمت تمام شده باسکول 50 تن (60 تن) بدونه گودال:
خب همانطور که با توضیحی مختصر نحوه نصب و پیاده سازی انواع باسکول های مناسب وسایل نقلیه جاده از 50 تن تا 8 تن را، به عرضتان رساندیم، متوجه شدید که هزینه راه اندازی و قیمت تمام شده باسکول های بدونه گودال مختصری کمتر از دستگاه های هم سطح می باشد.
ناگفته نماند که باسکول پلیس راهی یا روی زمین که بدونه گودبرداری هستند، نیاز به رمپ ورود و خروجی دارند که در قیمت تمام شده اثر می گذارد.
توضیحات داده شده، به صورت کلی مطرح شد، اطلاعات بیشتر را می توانید در بخشهای مختلف وب سایت، در مقالات انواع دیگر باسکول به جزء 50 تن دیجیتال ذکر شده، بدست آورید.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.